Odbojkaški klub
Rudar Baljevac

Adresa
Steve Kačara 4, 36344 Baljevac na Ibru
Matični broj
17393529
PIB
101610340
Tekući račun
160-0000000068170-42
Godina osnivanja
1974
Broj članova
70
Predsednik
Zoran Mandić
Statut

Rane jeseni 1975. godine grupa entuzijasta, zaljubljenika u odbojku, sporta koji je u Baljevcu na Ibru bio popularan još od ranije, na inicijativu službenika ibarskih rudnika Hristov Trajka, osnovan je OK „Rudar“ iz Baljevca. Neposredno po osnivanju kluba, odbojkaši Rudara su pristupili takmičenju u medjuopštinskoj ligi Kraljeva. Na kraju prve takmičarske sezone 1975/76 osvajanjem prvog mesta u medjuopštinskoj ligi, ekipa nastavlja takmičenje u medjuokružnoj –zapadnomoravskoj ligi.

Klub je rastao i takmičio se dugo godina neprekidno, nizao razne uspehe i uspostavio prijateljske odnose sa mnogobrojnim kllubovima širom Srbije. Jedan od najvećih uspeha kluba bio je plasman u 2. ligu Srbije, gde su se takmičili i mnogobrojni današnji prvoligaši.

Kroz klub je prošlo mnogo generacija i igrača, od najmladjih do najiskusnijih, uspešnih studenata, radnika, ljudi uspešnih u svojim profesijama. Nekolicinu od njih su talenat i posvećenost izbacili u klubove prve lige a neki od njih su: Stojanović Milanko (osvajač Kupa Jugoslavije sa OK Ribnicom, Kraljevo), Stojanović Branko ( OK „Ribnica“, Kraljevo), Sočanac Rade (OK „Mladi Radnik“, Požarevac ), Miljan Goljović koji je kasnije u košarci napravio bogatu internacionalnu karijeru…

Sve od osnivanja kluba pa do danas ovaj klub, sa puno entuzijazma i ljubavi vode Zoran Mandić i Živojin Deringer.

U ovom trenutku klub se uspešno takmiči u medjuopštinskoj ligi i postoje tendencije da se predje u viši rang takmičenja. Sadašnji trener je Dražen Čukić, i u klubu je oko 50 igrača, seniora i juniora.